Συχνές ερωτήσεις

Είναι δυνατόν να εμφανίζεται ακμή στην ενήλικη ζωή;

Ναι είναι δυνατόν. Υπάρχουν ορισμένα άτομα στα οποία η ακμή αρχίζει στην ενηλικίωση και άλλα στα οποία συνεχίζεται κατά την ενήλικη ζωή, η ακμή που είχαν κατά την εφηβεία.

Σε ποια ηλικία αρχίζει η ακμή;

Αρχίζει από τα 12 - 14 έτη και μετά. Μπορεί όμως να κάνει την εμφάνισή της και μετά τα 40.

Παίζει ρόλο η διατροφή στην ακμή;

Όχι. Η διατροφή δεν προκαλεί ακμή. Ωστόσο, ορισμένοι ασθενείς που πάσχουν από ακμή αναφέρουν ότι η ακμή τους επιδεινώνεται από τη λήψη ορισμένων τροφών (σοκολάτα, λήψη λιπαρών τροφών). Όλες αυτές οι τροφές μπορεί να επηρεάζουν έμμεσα προκαλώντας αυξημένη λιπαρότητα.

Το άγχος – στρες προκαλεί ακμή;

Έμμεσα συνδέεται καθώς το στρες συνδέεται με αύξηση των ορμονών που προκαλούν αυξημένη παραγωγή σμήγματος (λιπαρότητα) και άρα επιδείνωση της ακμής.

Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία για την ακμή;

Ο κάθε ασθενής αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση. Σαν γενικό συμπέρασμα τονίζουμε ότι για ήπια ακμή είναι κατάλληλη η τοπική θεραπεία ενώ σε σοβαρές καταστάσεις ακμής η μοναδική λύση είναι η συστηματική θεραπεία ή ο συνδυασμός τοπικής και συστηματικής θεραπείας.

Τι είδους προϊόντα-καλλυντικά χρησιμοποιούμε για την ακμή;

Σαν γενικό συμπέρασμα αναφέρουμε ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε εξειδικευμένα προϊόντα με ένδειξη μη λιπαρά προϊόντα (oil free) ή με την ένδειξη λιπαρή επιδερμίδα με τάση ακμής.

Πρέπει να πιέσω τα σπυράκια της ακμής;

Δεν πρέπει να πειράζουμε τα σπυράκια διότι άθελά μας ασκούμε πίεση και μεταφέρουμε ένα μέρος του φλεγμονώδους περιεχομένου της βλάβης πιο βαθιά στο δέρμα.

Η ακμή εμφανίζεται σε άντρες και γυναίκες;
Ναι εμφανίζεται και στα δυο φύλα με τις ίδιες πιθανότητες αλλά λόγω της πρώιμης εφηβείας οι γυναίκες εμφανίζουν νωρίτερα ακμή.

Το μακιγιάζ επιτρέπεται στην ακμή;
Επιτρέπεται αλλά με προσοχή με εξειδικευμένα προϊόντα που παρέχουν αισθητική κάλυψη.

Η ακμή είναι μεταδοτική;
Δεν πρόκειται για μεταδοτική νόσο, εκτός και αν υπάρχει σταφυλοκοκκική μόλυνση.

Ο ήλιος είναι «σύμμαχος» στην θεραπεία της ακμής;
Υπάρχει η εντύπωση ότι ο ήλιος θεραπεύει την ακμή γιατί μαυρίζει το δέρμα και «κρύβει» τα σημάδια, αλλά μετά την έκθεση μας στον ήλιο διεγείρονται οι σμηγματογόνοι αδένες και το δέρμα μας γίνεται πιο λιπαρό.

Η ακμή αφήνει σημάδια;

Αν η ακμή αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά, συνήθως αφήνει ελάχιστα έως και καθόλου σημάδια. Εάν αφήσει τελικά ουλές, υπάρχουν σύγχρονες θεραπείες οι οποίες μπορούν να τα μετριάσουν ή να τα εξαλείψουν.

FaLang translation system by Faboba